Γνωριμία με την δράση της ΠΟΣΟΨΥ

Η Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ. ιδρύθηκε το 2002 – Τακτικά Μέλη της είναι ο ΣΟΨΥ και οι ΣΟΨΥ από άλλες πόλεις της Ελλάδος , όπως Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Χαλκίδα, Πάτρα, Χανιά Κρήτης, Δήμου Κορυδαλλού και αρωγοί η ΕΔΡΑ και ο Σύλλογος Οικογενειών Κοζάνης. Αρχικά είχε έδρα στα γραφεία του ΣΟΨΥ στο Βύρωνα και από το 2007 οργανώθηκε και λειτουργεί σε γραφεία που της παραχωρήθηκαν από την ΕΣΑμεΑ στο νέο κτίριο της στην Ηλιούπολη.
Στα 6 χρόνια της λειτουργίας της έγιναν προσπάθειες για την προβολή του κινήματος των οικογενειών, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό, στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, των πολιτικών, των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, καθώς και του ευρύτερου αναπηρικού κινήματος σχετικά με τα θέματα ψυχικής υγείας. Στα πλαίσια αυτά οι προσπάθειες για καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων, καθώς και για ευνοϊκές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου ήσαν στις προτεραιότητες της.

Πιο συγκεκριμένα:

- Κατ’ επανάληψη έγινε υποβολή γραπτών αιτημάτων θεσμικού χαρακτήρα προς τα Υπουργεία Υγείας, Απασχόλησης, Παιδείας, Οικονομίας, Ασφαλιστικά Ταμεία, κατ’ ευθείαν και μέσω της ΕΣΑμεΑ , καθώς και με προσωπικές συναντήσεις με αρμοδίους.

- Επεξεργασία νομοσχεδίων σχετικών με υγεία, ασφάλιση, εκπαίδευση, οικονομικά θέματα, σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ και υποβολή προτάσεων.

- Συνεργασία γενικότερα με την ΕΣΑμεΑ, συμμετοχή σε ημερίδες με ομιλίες της Προέδρου και συμμετοχή της Προέδρου στα Γενικά Συμβούλια της ΕΣΑμεΑ , τα οποία πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

- Εκτύπωση ενημερωτικού φυλλαδίου για την Ομοσπονδία και «Οδηγού για την υποστήριξη των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχική Νόσο».

- Δημοσίευση άρθρων της Προέδρου και άλλων μελών του Συμβουλίου στα περιοδικά που εκδίδονται από τους Συλλόγους: «Μηνύματα», «Υποστήριξη», «ΜΑΖΙ», καθώς και συνεντεύξεις της Προέδρου στον ημερήσιο τύπο. Συνέντευξη στο περιοδικό της ΕΣΑμεΑ

«Θέματα Αναπηρίας», «Η ψυχική αναπηρία ως κοινωνικό ζήτημα».

- Συμμετοχή της Προέδρου σε 3 εκπομπές του EXTRA -3 καθώς και στη ΝΕΤ, εκπομπή «Υγεία για Όλους».
- Ομιλίες της Προέδρου της ΠΟΣΟΨΥ Αλ. Στρούμπου σε διάφορες εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε η ΠΟΣΟΨΥ με άλλους φορείς, καθώς και σε συνέδρια και ημερίδες άλλων φορέων ψυχικής υγείας.

Θέματα που ανέπτυξε η Αλ. Στρούμπου:

· Προαγωγή ψυχικής υγείας
· Οικογένεια και Ψυχική Υγεία: Σπάζοντας τη Σιωπή.
· Οικογένεια και Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα σήμερα.
· Δικαιώματα και ψυχική υγεία.
· Η ζωή στην κοινότητα είναι στόχος εφικτός: εξερευνώντας καλύτερες πρακτικές.
· Το πρώτο επεισόδιο της ψύχωσης. Η εμπειρία των φροντιστών και των χρηστών των υπηρεσιών.
· Ψυχοεκπαίδευση οικογένειας – ασθενούς.
· Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στα Γενικά Νοσοκομεία. Η αρχή για μια ολιστική φροντίδα υγείας.
· Σύλλογοι οικογενειών – ο κάθε σύλλογος στη δική του μάχη και όλοι μαζί για τις κοινές ανάγκες και τους μελλοντικούς μας στόχους.
· Ψυχική υγεία σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο.
· Υπευθυνότητα και στήριξη από τις οικογένειες – κοινωνικό στίγμα.
· Τι περιμένουν οι οικογένειες από την Πολιτεία, την κοινωνία, τους επαγγελματίες, τον ελληνικό κλάδο της WAPR.
· Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχική νόσο.
· Η οικογένεια ως εταίρος στη θεραπεία και αποκατάσταση της ψυχικής διαταραχής.
· Η ανάπτυξη του κινήματος οικογενειών στην Ελλάδα – Η συμβολή του στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.
- Οργάνωση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις για την Ψυχική Υγεία.
· Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων το 2006 στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, το 2004 στο θέατρο ΜΕΣΑΛΑ, στο Δήμο Αλίμου, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 24-5-08 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 10 Οκτωβρίου τα έτη 2006, 2007 και 2008.
· Συμμετοχή με ομιλίες στα Πανελλήνια Συνέδρια Ψυχιατρικής ’06, ’07, ’08, στο 1ο Επιστ.Συνέδριο της Ψυχ. Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Εγκαιρη παρέμβαση στην Ψύχωση» ’07, στο 1ο Συνέδριο Ψυχιατρικής Ανατολικής Ευρώπης ’07- Θεσσαλονίκη, σε ημερίδες του Ελλ.Κλάδου της WAPR, του ΕΠΙΨΥ, της ΕΠΑΨΥ, του Παντείου Πανεπιστημίου, του Δικτύου «ΑΡΓΩΣ», σε Διημερίδες της Δ/νσης Ψυχ.Υγείας και Μονάδας Υποστήριξης - Παρακολούθηση ’06, ’07, σε ημερίδες των Ψυχιατρικών Νοσοκομείου Αττικής και Δρομοκαϊτείου, του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη «Διοίκηση, τα Οικονομικά και Πολιτική Υγείας» ’06, σε ημερίδες στις Σέρρες, Λαμία, Λάρισα, Χαλκίδα, Πάτρα, Καλαμάτα, Σπάρτη , στους Δήμους Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, στους εργαζόμενους της Εταιρείας Astra Zeneca, στα πλαίσια του «Καραβανιού της Αλήθειας» στην Ξάνθη, στην Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Αρτα, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων 1ο, 2ο , 4ο, 5ο. Ομιλία στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο 2006.
· Συμμετοχή στα ετήσια συνέδρια της GAMIAN 2006, 2007, 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: