ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 2012 ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου η απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.
Οπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας, κ. Μάρκου Μπόλαρη, η κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών θα γίνει σταδιακά και με αλφαβητική σειρά. Από την 1η έως τις 15 Φεβρουαρίου θα απογραφούν οι δικαιούχοι των οποίων το επώνυμο ξεκινά από Α έως Ι, από τις 15 έως τις 29 Φεβρουαρίου από Κ έως Ο και από 1η έως τις 16 Μαρτίου από Π έως το Ω.
Η απογραφή είναι υποχρεωτική και στην περίπτωση που δεν γίνει, οι δικαιούχοι χάνουν το επίδομα που ελάμβαναν έως σήμερα. Το έντυπο με τα στοιχεία που θα υποβάλουν επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και ψευδής δήλωση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Η διαδικασία αφορά τις εξής κατηγορίες: Ατομα με βαριά αναπηρία, βαριά νοητική υστέρηση, εγκεφαλική παράλυση, κώφωση, κινητικά προβλήματα, παραπληγικούς και τετραπληγικούς ή ακρωτηριασμένους (ανασφάλιστους ή ασφαλισμένους του Δημοσίου), άτομα με συγγενή αιμολυτική αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση, τυφλότητα και νόσο Χάνσεν. Στην απογραφή καλούνται, επίσης, να συμμετάσχουν απροστάτευτοι ανήλικοι, ομογενείς, συνταξιούχοι υπερήλικοι ΟΓΑ που λαμβάνουν στεγαστική συνδρομή, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα.
Τα έξι δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν μαζί τους στο ΚΕΠ είναι τα εξής:
  • Αστυνομική ταυτότητα (διαβατήριο για τους Ευρωπαίους πολίτες, άδεια διαμονής για όσους ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή ειδικό δελτίο για πρόσφυγες).
  • Εκκαθαριστικό της Εφορίας (2010 ή 2011) ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ, βεβαίωση εργοδότη, αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας, παραστατικό Ταμείου στο οποίο να αναγράφεται ο ΑΦΜ.
  • Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
  • Φωτοτυπία (ή επίδειξη) της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου πληρωμών από τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ. ή βεβαίωση όπου θα αναφέρεται ο αριθμός ΙΒΑΝ. Ο λογαριασμός πρέπει να είναι καταθετικός τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ. ή ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα (το πρώτο όνομα να είναι του δικαιούχου).
  • Αναγνωριστική απόφαση δήμου, περιφέρειας ή νομαρχίας, σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος.
  • Απόκομμα ταχυδρομικής επιταγής πληρωμής του επιδόματος μέσω ΕΛ.ΤΑ., η οποία εκδόθηκε μέσα στο 2011.
Απογραφή
Η διαδικασία της εξουσιοδότησης
Από εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο μπορεί να γίνει η απογραφή. Ο εκπρόσωπος πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο εν ισχύ που να αφορούν τον ίδιο.
Θα πρέπει, επίσης, να επιδείξει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, το οποίο να έχει χορηγηθεί μέσα στους τελευταίους έξι μήνες ή εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, η οποία να έχει χορηγηθεί τις προηγούμενες 30 μέρες. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομίσει απόφαση δικαστηρίου για διορισμό του ως νομίμου εκπροσώπου (επίτροπος ή δικαστικός συμπαραστάτης). Για τους ανηλίκους, η καταγραφή θα γίνεται από έναν από τους γονείς του, με επίδειξη της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του παιδιού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: