Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας 15 Μαρτίου 2014


"Άλλα πράγματα ίσως μας αλλάξουν, αρχίζουμε και τελειώνουμε όμως με την οικογένειά μας."     Άντονι Μπραντ

Η οικογένεια, το βασικό ανθρώπινο κοινωνικό σύστημα είναι μια σύνθετη ολότητα με δική της δομή, κανόνες και στόχους, η οποία βρίσκεται σε μια συνεχή συνδιαλλαγή με την κοινωνία, μεταμορφώνει ενώ παράλληλα μεταμορφώνεται από αυτή.
Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, η οικογένεια συνεχίζει να αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων,  προσφέροντας στα μέλη της το  πολύτιμο καταφύγιό της, τη σιγουριά και την ηθική υποστήριξη, ώστε να εξελιχθούν τόσο υλικά όσο και πνευματικά.
Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του θεσμού της οικογένειας και αναδεικνύοντας τη σημασία της.
Ευτυχώς, αντιστεκόμενη στα συνήθη ευρωπαϊκά πρότυπα, η σύγχρονη οικογένεια στην ελληνική πραγματικότητα εξακολουθεί να διατηρεί τα παραδοσιακά της στοιχεία, τη συνοχή και τη θαλπωρή της, υποστηρίζοντας πάντα σθεναρά τα μέλη της, ευάλωτα ή μη, ως τη στιγμή που αυτά θα τη χρειάζονται.
Με όραμα ένα καλύτερο αύριο για την οικογένεια, ξεκίνησε το 1993 το κίνημα οικογενειών των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας με μόνο κίνητρο την ειλικρινή φροντίδα των αγαπημένων τους, καλύπτοντας μόνο με τις δικές τους δυνάμεις τα κρατικά κενά. Αποστολή του κινήματος είναι η αλλαγή αντίληψης της κοινότητας έναντι της ψυχικής ασθένειας και των ατόμων που πάσχουν από αυτή και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους για αποκατάσταση και ενσωμάτωσή τους στην κοινότητα. Η ίδια ανάγκη συμπαρασύρει, Σύλλογοι Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα και το 2003 ιδρύεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.) ως δευτεροβάθμιο όργανο συνηγορίας.
Η Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ. και οι επιμέρους Σύλλογοι που ανήκουν σε αυτή ως φορείς ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης συνοδεύουν την οικογένεια στη δύσκολη πορεία που έχει να διανύσει. Η υποστήριξη που παρέχεται εστιάζει στην αναγνώριση των επώδυνων συναισθημάτων και στην θωράκιση των μελών της οικογένειας μέσω της ψυχοεκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης, παράγοντες προστασίας απέναντι στην ψυχική νόσο.

Με σεβασμό στο βίωμα κάθε οικογένειας που καλείται να δώσει λύσεις και να άρει τα εμπόδια της ζωής, η Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ. στέλνει μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας, ενθαρρύνοντάς κάθε οικογένεια να αξιοποιήσει το δυναμικό της, να  διατηρήσει τη θεραπευτικότητά της και να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της ώστε να  αντιμετωπίσει τις συνθήκες της ζωής χωρίς αυτές να απειλήσουν τη συνοχή της… Γιατί μέσα σε μία οικογένεια αρχίζει και τελειώνει η αγάπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: