Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Βορειοανατολικής Αττικής (ΣΟΦΨΥ)

Η ψυχική υγεία σε πρώτο πλάνο PDF Εκτύπωση E-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ
sofpsi-1Ένας νέος Σύλλογος έκανε στις αρχές του χρόνου την εμφάνισή του στα βόρεια προάστια, δίνοντας ελπίδα για νέες δράσεις στον δύσκολο τομέα της ψυχικής υγείας.
Ονομάζεται Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Βορειοανατολικής Αττικής (ΣΟΦΨΥ) και πραγματοποίησε την Ιδρυτική του Συνέλευση στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» στην Πεύκη, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.
Σκοπός του Συλλόγου
Όσον αφορά στους σκοπούς του Συλλόγου αυτοί περιγράφονται ως εξής:
1. Η κοινωνική και ψυχολογική επανένταξη των ατόμων με ψυχικά προβλήματα.
2. Η αλληλοϋποστήριξη των οικογενειών.
3. Δημιουργία δικτύου ενημέρωσης και επικοινωνίας σε τοπικό επίπεδο.
4. Οργάνωση δραστηριοτήτων προαγωγής της ψυχικής υγείας.
5. Ενημέρωση μελών για τις έρευνες γύρω από τη φαρμακευτική, ψυχολογική θεραπεία στον τομέα της ψυχικής υγείας.
6. Ανάπτυξη δραστηριοτήτων με στόχο τον αποστιγματισμό.
7. Επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη των ατόμων με ψυχική διαταραχή.
Στην πρώτη συνάντηση των φίλων και των οικογενειών των ατόμων με ψυχική διαταραχή παραβρέθηκε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης - Πεύκης Δημήτρης Φωκιανός, ο οποίος είπε στον σύντομο χαιρετισμό του:
«Είμαστε έτοιμοι σαν θεσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια που υπάρχει. Ειδικά η ψυχική υγεία είναι ένας χώρος με διαρκώς αυξανόμενη σημασία και βαρύτητα.
Τα πράγματα στην εποχή που ζούμε είναι δύσκολα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη στήριξη τέτοιων προσπαθειών. Ταυτόχρονα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και αυτή σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, μιας και η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο από άποψη δημόσιων οικονονομικών. Αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή που είναι απότοκη και βίαη στενεύει πάρα πολύ τα περιθώρια για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν προσπάθειες και λειτουργίες στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Εμείς έχουμε κάνει μια επαφή με το δημόσιο ψυχιατρείο στο παρελθόν χωρίς, ωστόσο, να έχει ακόμη προχωρήσει.
Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να υπάρξει ένα εξωτερικό ιατρείο, που θα ανήκει οργανικά στο δημόσιο ψυχιατρείο, και θα έβλεπε προληπτικά κάποια περιστατικά, προτού τα άτομα γίνουν άρρωστοι με ανάγκη νοσοκομειακής και φαρμακευτικής υποστήριξης.
Τέλος, θέλω να σας αναφέρω ότι στη Λυκόβρυση υπάρχει η εστία για την απασυλοποίηση και την επανένταξη τέτοιων ασθενών. Δυστυχώς, είχαμε κάποια προβλήματα στην αρχή με τη γειτονιά, τα οποία ξεπεράστηκαν.
Εμείς, θέλουμε να γινόμαστε αρωγοί σε τέτοιες περιπτώσεις, αρκεί να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει».
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος ΕΠΑΨΥ Παναγιώτης Χονδρός, που είπε τα εξής:
«Η ΕΠΑΨΥ ως επιστημονικός φορέας με όλο το προσωπικό που διαθέτει καθώς και με την εμπειρία και την τεχνογνωσία θα βρίσκεται στη διάθεση του Συλλόγου.
Θεωρούμε πως αν συνεργαστούμε όλοι μαζί με τους συγγενείς, τα νοσοκομεία, τους δήμους και τους άλλους φορείς ψυχικής υγείας, θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη δράση.
Χαίρομαι που οι οικογένειες κάνουν μια προσπάθεια να αλληλοβοηθηθούν σε αυτό το δύσκολο έργο που έχουν.
Θέλω να διευκρινίσω, ότι ως ΕΠΑΨΥ βάζουμε τις ιδέες και υποστηρίζουμε τον νέο Σύλλογο, αλλά πρέπει να είναι ανεξάρτητος, δυναμικός και να στηρίζεται στα μέλη του.
Εμάς θα μας έχετε πάντα δίπλα σας και να θυμόμαστε όλοι ότι αυτά που ζητούμε δεν χρειάζονται λεφτά αλλά καλή θέληση, οργάνωση και λίγο ελεύθερο χρόνο».
Αμάλθεια Καραλή
http://www.amarysia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=33366:2011-02-01-08-27-06&catid=104:new&Itemid=267

Δεν υπάρχουν σχόλια: