Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία
Έδρα: Ελευθερίου Βενιζέλου 236, 163 41, Ηλιούπολη- Τηλ/Φαξ: 210 - 9948098
E-mail:posopsi@gmail.com  url:http://www.posopsi.org


                                                                                                                Ημ/νία: 18-05-2012
                                                                                                                Αρ. Πρωτ: 02

                                                                                        Προς:
                                                                                        E.Σ.ΑμεΑ.- κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη



ΘΕΜΑ: «Υπόμνημα αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία – ΠΟΣΟΨΥ για θέματα πολιτικών Ψυχικής Υγείας».


Η Ομοσπονδία δημιουργήθηκε από την ανάγκη, αρχικά των οικογενειών κι εν συνεχεία των ψυχικά ασθενών και όλων όσων εμπλέκονται με την ψυχική ασθένεια, για περισσότερη ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με τη φύση των ψυχικών νόσων και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, καθώς και από την ανάγκη ενδυνάμωσης και στήριξης στα πλαίσια της αυτοβοήθειας. Η φιλοσοφία μας είναι ότι οι οικογένειες με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν μπορούν να περιμένουν την επίλυση των προβλημάτων τους μόνο από το κράτος, αλλά πρέπει να αναπτύσσουν συμπληρωματικές δράσεις καλύπτοντας τα κενά του συστήματος, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία που η χώρα μας βιώνει πολύ έντονα την οικονομική κρίση. Επίσης, πιστεύουμε βαθύτατα ότι δεν χρήζουμε ελεημοσύνης και οίκτου από την Πολιτεία, αλλά δικαιούμαστε, περισσότερο απ’ όλους, να εκφράζουμε άποψη για τα τεκταινόμενα στην Ψυχική Υγεία, καθώς βιώνουμε στο «πετσί» μας όλα τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του συστήματος.

Θα θέλαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την όσο το δυνατόν καλύτερη και δικαιότερη αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών και να τις κατηγοριοποιήσουμε ανάλογα με το υπουργείο που έχει την ευθύνη ανάληψης της απόφασης για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων αυτών.

Ξεκινώντας από το Υπουργείο Υγείας υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρειάζονται άμεση επίλυση για τη σωστή κι αποτελεσματική προσέγγιση των ψυχικά ασθενών, όπως:
  • Υπάρχει έλλειψη προσωπικού γενικότερα, αλλά και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, ειδικότερα στις ψυχιατρικές κλινικές
  • Να απαγορευτεί, επιτέλους, η καθήλωση των ασθενών και να βελτιωθούν οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών (ΟΧΙ ψυχιατρική σε ράντζα)
  • Να ανοίξουν ψυχιατρικές κλινικές σε όλα τα γενικά νοσοκομεία, για να αποσυμφορηθούν οι υπάρχουσες
  • Να ανοίξουν Παιδοψυχιατρικές κλινικές, τουλάχιστον, σε όλα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (Πάτρα, Ιωάννινα)
  • Να προσληφθούν ψυχίατροι στα νοσοκομεία όλης της χώρας για να σταματήσουν τα ραντεβού να διαρκούν, μόλις, 10 λεπτά και να πραγματοποιούνται κάθε 2-3 μήνες
  • Να σταματήσει η πολυφαρμακία, η οποία και κάνει εξαιρετικά δύσκολη την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση του ατόμου και το καθιστά μερικώς ή και μη λειτουργικό σε αρκετές περιπτώσεις.
  • Να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των Μονάδων ψυχικής υγείας και συνεργασία τους με Συλλόγους για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ κλπ.)
  • Να υπάρξει αξιολόγηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας
  • Να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες και καμπάνιες εξάλειψης του στίγματος με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα και τέλος,
  • Να υπάρχει σωστή ανάπτυξη κοινοτικών δομών, βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού κάλυψης των πραγματικών αναγκών, αλλά κι ενός σχεδίου βιωσιμότητας των δομών αυτών.


Όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας:
  • Είναι απαραίτητο, στα πλαίσια της ισότητας και του δικαιώματος της πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, στο παράρτημα των χρόνιων σοβαρών παθήσεων του άρθρου 35 του ν. 3794/09, ΦΕΚ 156 Α/04.09.09 να συμπεριληφθούν και οι χρόνιες σοβαρές ψυχικές παθήσεις ( όπως σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή κ.α.)
  • Καθιέρωση σε κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Τμήματος Ψυχολογικής Υποστήριξης
  • Δυνατότητα μεταγραφής ατόμων που νοσούν σε τμήματα κοντινά της περιοχής κατοικίας τους


Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
  • Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ακούσιες νοσηλείες
  • Ειδική εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων στις διαδικασίες των εισαγγελικών εντολών, οι οποίες και αφορούν στο 60-65% των ασθενών


Για το Υπουργείο Δικαιοσύνης:
  • Ζητούμε καλύτερη μεταχείριση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και νοσηλείας στις ψυχιατρικές πτέρυγες των φυλακών


Για το Υπουργείο Εργασίας:
  • Ζητούμε το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ψυχικά ασθενών στη εργασία, καθώς η εργασιοθεραπεία, βάσει και των όσων αναφέρουν οι ψυχίατροι, είναι κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Δυστυχώς, είναι ελάχιστοι οι εργαζόμενοι με ψυχιατρικό πρόβλημα, πράγμα το οποίο αποδεικνύει τη ζοφερή κατάσταση για τους ψυχικά ασθενείς
  • Ζητούμε να μην απολύονται οι ψυχικά ασθενείς από τις δουλειές τους, όταν εμφανίζεται το πρόβλημα, αλλά να μετατάσσονται σε άλλη δουλειά για να νιώθουν χρήσιμοι και να μπορούν να προσφέρουν.


Για το Υπουργείο Οικονομικών:
  • Να μπορούν οι ψυχικά ασθενείς που δεν μπορούν να εργαστούν, να παίρνουν τη σύνταξη των γονέων τους, όταν αυτοί φεύγουν από τη ζωή.
  • Να μην υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, διότι πολλοί ασθενείς ζουν από αυτά και η όποια καθυστέρηση είναι επιβαρυντική για την ψυχική τους κατάσταση, καθώς υπάρχει ζήτημα επιβίωσης.
  • Να υπάρχουν οικονομικές ελαφρύνσεις για τους ψυχικά πάσχοντες, καθώς κι απαλλαγή ή έκπτωση από τις εισφορές που επιβάλλονται (ακίνητα, ημιυπαίθριοι), διότι κάτι τέτοιο επιβαρύνει την ήδη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση, λόγω της συνεχούς επιβάρυνσης για ιατροφαρμακευτική και ψυχοκοινωνική φροντίδα που χρειάζονται



Θεωρούμε τα ζητήματα που θέσαμε άμεσα υλοποιήσιμα και σίγουρα αυτονόητα για άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό και ζητούμε την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας του τόπου μας και την ίση μεταχείριση των ψυχικά ασθενών, ως ενεργών πολιτών αυτής της χώρας.



Με εκτίμηση
    Η Πρόεδρος                                                                     Η Γεν. Γραμματέας
Νομίδου Νίκη-Ελένη                                                        Τριανταφύλλου Αγγελική

Δεν υπάρχουν σχόλια: