Αίτημα για την εισαγωγή ατόμων με αναπηρία στη Γ ’βάθμια εκπαίδευση

Αθήνα, 23/09/2011


Αριθμ. πρωτ. 532

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κ. Άννα Διαμαντοπούλου
Κοινοποίηση: 1) Αναπλ. Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κ. Φώφη Γεννηματά

2) Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου

3) Γεν. Γραμματέα Υπ. Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κ. Βασίλη Κουλαϊδη

5) Πρόεδρο ΕΣΑμεΑ
κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη

6) Συλλόγους-Μέλη της ΠΟΣΟΨΥ

Σε συνέχεια της επιστολής σας στις 30/03/2010 με Αρ. Πρωτ. Φ.151/36498 θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι το σχετικό αίτημα μας που αφορά στην εισαγωγή ατόμων με αναπηρία στη Γ ’βάθμια εκπαίδευση, με το νόμο 3794

4/09/09 όπου αυξήθηκε το ποσοστό από 3% σε 5% και συμπεριλήφθησαν πλήθος σπάνιες νόσοι και αναπηρίες δεν έγινε καμία μνεία για τη ψυχική νόσο-αναπηρία, η οποία αφορά ένα σημαντικό τμήμα του νεανικού κυρίως πληθυσμού της χώρας μας.

Ειλικρινά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η έλλειψη από την πλευρά σας μιας ουσιαστικής απάντησης, παρ’ ότι έχουμε απευθυνθεί στις 31.12.09 με έγγραφο αρ. πρωτ. 12610/Υπ.Παιδείας μας λυπεί αφάνταστα. Θεωρούμε ζήτημα δικαιοσύνης την υπαγωγή των νέων που πάσχουν από «σοβαρή ψυχική νόσο» στις ειδικές κατηγορίες των «πασχόντων από σοβαρές ασθένειες» για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως προβλέπουν οι Νόμοι 2525/1997 και το άρθρο 12 του Νόμου 2640/1998 καθώς και τη δυνατότητα μετεγγραφής τους στον τόπο κατοικίας τους.

Θεωρούμε απαραίτητη την εισαγωγή των ατόμων με ψυχική αναπηρία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο καθώς και τη δυνατότητα αλλαγής Σχολής με μικρότερες απαιτήσεις, που θα διευκολύνουν στη λήψη πτυχίου και κατ’ επέκταση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Είναι απαραίτητο, στα πλαίσια της ισότητας και του δικαιώματος της πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, στο παράρτημα των χρόνιων σοβαρών παθήσεων του άρθρου 35 του ν. 3794/09, ΦΕΚ 156 Α/04.09.09 να συμπεριληφθούν και οι χρόνιες σοβαρές ψυχικές παθήσεις (όπως σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή).

Στις μέρες μας ένα μέτρο που δεν επιβαρύνει οικονομικά την ελληνική κοινωνία, ενώ παράλληλα προσφέρει στα άτομα με σοβαρή ψυχική νόσο ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για ένα καλύτερο αύριο θα έπρεπε ήδη να έχει διευθετηθεί από το Υπουργείο σας.

Με δεδομένη την ευαισθησία και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης σας παρακαλούμε να μας ορίσετε μια συνάντηση το συντομότερο δυνατό, ώστε να σας εκθέσουμε αναλυτικά και τα υπόλοιπα αιτήματα μας.

Εν αναμονή της απάντησης σας.
Με εκτίμηση

--

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία.
Eλευθερίου Βενιζέλου 236, Τ.Κ. 16341, Ηλιούπολη, Αθήνα.
Τηλ/Fax: 2109948098
web site: http://www.posopsi.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: