Αιτήματα ΠΟΣΟΨΥ προς Υπουργείο Υγείας

  • Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των ψυχιατρικών υπηρεσιών /μονάδων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και επιστροφή σ’αυτές μελών του εκπαιδευμένου προσωπικού που έχουν αποσπασθεί σε άλλες υπηρεσίες Νοσοκομείων, Υπουργείων, κ.α.

  • Επειδή παρατηρούνται πολλές παρατυπίες κυρίως στις ακούσιες νοσηλείες κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη μιας οργανωμένης και συστηματικής διαδικασίας για την παρακολούθηση και έλεγχο της προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών, με την ενίσχυση του ρόλου των αρχών , Συνήγορος του πολίτη, Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, αλλά και των συλλόγων των ληπτών των υπηρεσιών και των οικογενειών τους.

  • Να δοθεί έμφαση και δυνατότητα στους ειδικευόμενους γιατρούς στην ψυχιατρική για περισσότερη εκπαίδευση σε θέματα προληπτικής και κοινοτικής ψυχιατρικής.
  • Έμφαση στην εφαρμογή της λειτουργίας των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας (ΤΕΨΥ). 
     
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένου πλαισίου υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια (όπως εξωτερικά ψυχιατρικά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, ολοκληρωμένα τμήματα ψυχιατρικών κλινικών στα Γενικά Νοσοκομεία, Κέντρα Αντιμετώπισης της κρίσης, Κέντρα Ημέρας, Νοσοκομεία Ημέρας, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, προγράμματα εργοθεραπείας και επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως κινητές μονάδες, υπηρεσίες θεραπείας στην κοινότητα, μονάδες παρέμβασης στην κρίση με κατ’οίκον αντιμετώπιση κ.α.) θα αποτελέσουν την προοπτική εξέλιξης της ψυχιατρικής στην Ελλάδα. 
     
  • Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας γίνεται και σήμερα με βάσει τα ψυχοτρόπα φάρμακα, τα οποία μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της νόσου πλήρως ή στο μέτρο του εφικτού. Επιπλέον, η έλλειψη ελέγχου της συνταγογράφησης είναι εύλογο ότι έχει δημιουργήσει στεγανά και την ύπαρξη φαινομένων υπερσυνταγογράφησης στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Ανάπτυξη φορέα ελέγχου της υπερβολικής και ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης από τους ψυχιάτρους που προβαίνει σε βάρος της γενικότερης υγείας των ψυχικά ασθενών αλλά και κατ’ επέκταση εις βάρος της αποκατάστασης και σπατάλης του Δημοσίου χρήματος.
  • Προτεραιότητα στην αύξηση υπηρεσιών και μονάδων ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους με ψυχικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: