Αιτήματα προς την πολιτεία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων για τη Ψυχική Υγεία (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.) είναι η Δευτεροβάθμια Οργάνωση των Συλλόγων Οικογενειών που δραστηριοποιείται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχική ασθένεια και των οικογενειών τους. Μέλη της είναι 11 εθελοντικές οργανώσεις – οικογενειών και φίλων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ( Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Κοζάνη, Χαλκίδα, Πάτρα, Σάμος, Χανιά και ΚΙΝΑΨΥ καθώς και των υπό εγγραφή νεοσύστατων συλλόγων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Άρτας) . Επίσης, συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Κίνημα Οικογενειών, όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών Ατόμων με Ψυχική Νόσο (EUFAMI) και είμαστε μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Συμβουλευτικών Δικτύων για τη ψυχική νόσο (GAMIAN). Στόχοι μας είναι :
  1. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχική ασθένεια και των οικογενειών τους.
  2. Βελτίωση της καθημερινής τους ζωής.
  3. Η προαγωγή εξατομικευμένης φροντίδας και αποκατάστασης .
  4. Ίση αντιμετώπιση, ίσες ευκαιρίες και κοινωνική αποδοχή των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους.
  5. Εξάλειψη των προκαταλήψεων, των διακρίσεων και του στίγματος.
  6. Υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση για τη ψυχική διαταραχή και την αντιμετώπισή της.

Ήδη σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο λειτουργούμε δράσεις που σχετίζονται με:

  • Τη λειτουργία ομάδων αυτοβοήθειας.
  • Την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας από εθελοντές επαγγελματίες ψυχικής υγείας (συμβουλευτική, υποστηρικτικές ομάδες χρηστών υπηρεσιών υγείας, ατομικές ψυχοθεραπείες κλπ.).
  • Τη λειτουργία ψυχιατρικών δομών (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα), καθώς και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης.
  • Την ανάπτυξη άτυπων υποστηρικτικών δικτύων για υποστήριξη σε καταστάσεις κρίσεων (π.χ. Φιλοξενία ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας σε καταστάσεις κρίσεων όπως έκτακτες εισαγωγές των φροντιστών στο νοσοκομεία, Φιλοξενία Σαββατοκύριακου κλπ.).
  • Την αγωγή Κοινότητας με συστηματική παρέμβαση μέσω διάφορων εκδηλώσεων (π.χ. Καραβάνι για τη Ψυχική Υγεία, έντυπα, σεμινάρια, ημερίδες, ομιλίες, παρεμβάσεις στα Μ.Μ.Ε. κ.ο.κ.).

Πάνω από όλα όμως η μεγάλη μας προσφορά είναι ότι αντέχουμε ακόμα να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και τα μέλη των οικογενειών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας έχοντας ελάχιστη συμπαράσταση από την Πολιτεία, η οποία μολονότι προσπαθεί απέχει πολύ από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών μας. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου στα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι μικρή γεγονός που δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό, όχι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και για μας τους ίδιους που τους φροντίζουμε. Τέλος, και στο επίπεδο της διεκδίκησης των ατομικών δικαιωμάτων υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν, όπως η διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας, οι συνθήκες νοσηλείας (ράντζα σε ψυχιατρικές κλινικές), το δικαίωμα στην εργασία και πολλά άλλα.

Ωστόσο, δεν είναι στόχος μας να επιμείνουμε στην απαρίθμηση των προβλημάτων, που είναι πολλά, αλλά και γνωστά σ' όλους. Στόχος μας δεν είναι να “διαμαρτυρηθούμε” αναδεικνύοντας τα “γκρίζα” σημεία του χώρου, ούτε να ζητήσουμε ελεημοσύνη για τα προβλήματά μας. Αντίθετα, στόχος μας είναι να συμμετέχουμε σ' ένα διάλογο για τα ζητήματα που μας αφορούν είτε αυτά σχετίζονται με την καθημερινότητά μας είτε με ζητήματα πολιτικών. Άλλωστε, σ' όλες τις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου υπάρχουν σύλλογοι στα πλαίσια του αναπηρικού κινήματος που χαράζουν από κοινού πολιτικές με την Πολιτεία, καθώς είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι δεν μπορεί να γίνει διαβούλευση και σχεδιασμός κοινωνικών πολιτικών χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των ενδιαφερομένων.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, και στα παραπάνω πλαίσια ζητάμε από την Πολιτεία στα πλαίσια της χάραξης πολιτικής για τη ψυχική υγεία τα παρακάτω:

  1. Ουσιαστική λειτουργία των Ψυχιατρικών κλινικών που έχουν σχεδιαστεί στα πλαίσια του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και δημιουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας σ’ όλες τις πρωτεύουσες των νομών.
  2. Δικτύωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας μεταξύ τους με αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε να εξυπηρετούμαστε άμεσα, αποτελεσματικά και οι υπηρεσίες πραγματικά να έχουν μια συνέχεια.
  3. Επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, όπως δημιουργία νέων δομών, όπως Κέντρα Ημέρας, Ξενώνες, Προστατευόμενα Εργαστήρια, ενεργοποίηση των Προγραμμάτων Φιλοξενουσών Οικογενειών.
  4. Στήριξη των υπαρχόντων Κοι.Σ.Π.Ε. και ανάπτυξη και άλλων.
  5. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας, αλλά και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας των Κοι.Σ.Π.Ε. και της απασχόλησης γενικότερα. Άλλο ένα σημαντικό νομοθετικό ζήτημα είναι, επίσης, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εισαγωγής σε στεγαστικές δομές αποκατάστασης.
  6. Υπηρεσίες πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης στα σχολεία με στενή συνεργασία με τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.

    Πέρα όμως από αυτά ως Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ. θεωρούμε ότι η Πολιτεία πρέπει να υποστηρίξει και το δικό μας έργο, το οποίο είναι σημαντικό και ποιοτικό, γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται πιο πολύ για τα παιδιά , τα αδέλφια , τους συζύγους, τους γονείς μας περισσότερο απ΄ ό,τι εμείς. Ζητάμε, λοιπόν, ως φορολογούμενοι πολίτες και ως φροντιστές ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας την ελάχιστη συμπαράσταση, που θα μας επιτρέψει στοιχειωδώς να ανταποκριθούμε στα προβλήματα της καθημερινότητάς μας, τα παρακάτω:

  • Χρηματοδότηση δράσεων της Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ. ιδιαίτερα για την ευαισθητοποίηση της Κοινότητας σε θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου.
  • Ανάπτυξη δομών ψυχικής υγείας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ από Περιφερειακά Τμήματα της Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ. και συγκεκριμένα:
    • Κέντρο Ημέρας στην Πάτρα και μεταβατικός Ξενώνας.
    • Κέντρο Ημέρας στις Σέρρες και μεταβατικός Ξενώνας.
    • Κέντρο Ημέρας στα Χανιά και μεταβατικός Ξενώνας.
    • Κέντρο Ημέρας στη Σάμο και προστατευόμενο διαμέρισμα.
    • Κέντρο Ημέρας στη Θεσσαλονίκη και μεταβατικός Ξενώνας.
    • Κέντρο Ημέρας στην Κοζάνη και μεταβατικός Ξενώνας.
    • Κέντρο Ημέρας στα Ιωάννινα και μεταβατικός Ξενώνας.
    • Δημιουργία ΚΟΙΣΠΕ σε όλους τους παραπάνω νομούς.
  • Συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ. σε χρηματοδοτούμενες δράσεις πρόληψης στα σχολεία για τη σωστή ενημέρωση προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, αλλά και να οικοδομηθεί μια πιο ανθρώπινη κοινωνία με μεγαλύτερη ανοχή στο διαφορετικό.
  • Συμμετοχή της ΠΟΣΟΨΥ με ένα (1) μέλος στις Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: