Ενημερωτικό μήνυμα προέδρου ΠΟΣΟΨΥ: Ιούλιος 2008

Καλησπέρα σας,
Στις 17/06/2008 ειδοποιηθήκαμε από αρμόδιο της Βουλής των Ελλήνων να παραστούν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της 19/06/2008 κατά την οποία θα συζητείτο η Έκθεση της «Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής» η οποία και ορίστηκε για τη μελέτη των ζητημάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία καθώς επίσης και τη διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους. Η έκθεση αυτή βρίσκεται στο τμήμα εντύπων της Βουλής και διατίθεται στους ενδιαφερόμενους. Οι προτάσεις της Επιτροπής δεν υπεισέρχονται σε εκείνα τα πολύ συγκεκριμένα θέματα που μας απασχολούν αλλά σε γενικότερα ζητήματα τα οποία όμως είναι πολύ σημαντικά και θέτουν τις βάσεις για μια πιο ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Θα αναφερθώ ενδεικτικά στις προτάσεις για:
  • Τη σύσταση Ε ι δ ι κ ή ς Μ ό ν ι μ η ς Ε π ι τ ρ ο π ή ς στη Βουλή για τα θέματα αναπηρίας.

  • Την κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

  • Την απασχόληση, με τη θέσπιση πιο ισχυρών κινήτρων για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα στοχεύει στην πρόσληψη εργαζομένων με αναπηρία και την αναθεώρηση του ν.2643/98 για τις προσλήψεις των ΑμεΑ προς τηνκατεύθυνση του διαχωρισμού σε σχέση με άλλες προστατευόμενες ομάδες (πολύτεκνοι κλπ.).

  • Την κάρτα αναπηρίας.

  • Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης κα.

Τη συνεδρίαση της 19/06/2008 παρακολούθησαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και της «Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία»-ΕΣΑμεΑ.


Οι Βουλευτές-Ομιλητές τοποθετήθηκαν θετικά επί των προτάσεων της Επιτροπής αλλά αναφέρθηκαν και ενδελεχώς στο κρίσιμο ζήτημα της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, τα χαμηλά επιδόματα της Πρόνοιας, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, όπως επίσης και την υποστήριξη των οικογενειών που φροντίζουν άτομα με αναπηρία.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας ήταν εμφανής ο απόηχος της κινητοποίησης της 24ης Μαϊου του 2008 για την Ψυχική Υγεία και από την προβολή στον ημερήσιο τύπο των πολύπλοκων αναγκών του πιο ευαίσθητου τμήματος της κοινωνίας μας και από την ανάγκη για ουσιαστική και αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προαναφερθέντων ζητημάτων.
Δεν επιθυμούμε να υποσκελίσουμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και στη χώρα μας στον τομέα της Ψυχικής Υγείας από το κράτος, τους εργαζόμενους, τους συλλόγους, τους εθελοντές, τον κάθε πάσχοντα στην προσωπική του πορεία, τους γονείς, τα αδέλφια, τους φίλους, όμως είναι ανάγκη να προχωρούμε με σταθερά βήματα χωρίς οπισθοδρομήσεις.

Είναι ανάγκη:

  1. Να προχωρήσει η ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα, προσιτών στον πάσχοντα και την οικογένειά του με κατ' οίκον παρεμβάσεις όπου αυτό είναι αναγκαίο, μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

  2. Κίνητρα για το επιστημονικό προσωπικό ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες της επαρχίας.

  3. Οικονομική υποστήριξη της οικογένειας και ανάπτυξη των προγραμμάτων ψυχοεκπαίδευσης οικογένειας-πάσχοντα.

  4. Μη διακοπή του προνοιακού επιδόματος στην περίπτωση εργασίας.

  5. Έμφαση στην εκπαίδευση-απασχόληση.

  6. Άρση των αδικιών της νομοθεσίας σε ότι αφορά στα άτομα με ψυχική νόσο.

  7. Αντιμετώπιση του θέματος της ακούσιας νοσηλείας, όταν αυτή είναι αναγκαία, με σύγχρονους τρόπους που να αναδεικνύουν ευαισθησία και ανθρώπινη μεταχείριση.
    Για όλα τα προειρημένα έχουμε απευθυνθεί κατ' επανάληψη στα αρμόδια Υπουργεία αλλά δυστυχώς χωρίς να λάβουμε κάποια απάντηση έστω και αρνητική. Ορμώμενοι από αυτό το βήμα ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των Βουλευτών που εκπροσωπούν τον Ελληνικό λαό ούτως ώστε να υπάρξει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, ένα πολυσύνθετο κοινωνικό ζήτημα που επηρεάζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μας.
    Εύχομαι καλές διακοπές με θετική διάθεση και το Σεπτέμβριο πάλι στον αγώνα για να συνεχίσουμε να φυλάμε «Θερμοπύλες».
Αλεξάνδρα Ασκούνη-Στρούμπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: